Brašna bez glutena, upoznajte sva bezglutenska brašna

zdrav gleb

Po preporuci nutricionista ukupan dnevni unos ugljenih hidrata treba da bude čak 55 do 60%. Žitarice su najznačajniji ugljeni hidrati i najviše se koriste u ishrani.

Kako da koristimo bolje opcije žitarica za zdravlje i kako da se rešimo glutena.

Ukoliko ste osoba koja ima celikaliju ili ste intoleratni na gluten ali i ako želite da isključite gluten iz ishrane ovo je pravi tekst za vas jer ćemo objasniti koja su brašna bezglutenska dati njihov sastav i primenu i zdravstvane benefite.

Gluten je vrsta proteina, koji se prirodno nalazi u pšenici, raži, spelti i ječmu.

Često se proizvodnja bezglutenskih brašna obavlja na istom mestu kao i glutenska treba posebno obratiti pažnju na deklaracije jer će kod njih pisti da može da sadrži tragove glutena ili drugih brašna. Takva situacija je česta sa ovsenim braškom koje samo po sebi ne sadrži gluten ali nijedno proizvdedeno u Srbiji nema oznaku da je bez glutena

Najčešće se kod nas upotrebljavaju pirinčano i kukuruzno jer su i najjeftinija, zatim brašno od heljde, ali sve češće se koriste , amarant, kinoa, proso, kokosovo, kao i krompirovo, leblebijino, i brašna od orašastih plodova.

Alergija i intolerancije na gluten

Osobe koje su alergične na gluten imaju veoma burnu reakcija imunološkog sistema. Imunološki sistem glten prepoznaje kao štetan. Simptomi se kreću od blagih do veoma intenzivnih, od osipa i oticanja kože, do anafilaktičkog šoka, koji zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Smatra se da postoji mnogo osoba koja su intoleratne na gluten a da nisu svesne jer se jako teško može utvrditi. Ipak dajemo neke os simptoma. Najpouzdanije kako možete utvrditi je da aukoliko imate ove simptome izbacite gluten neko vreme i pratite da li su se simptomi povukli.

Simptomi su najčešče nadimanje, gasovi, pojave glavobolja ili migrena, upalnih procesa na koži, ali može se i tečnost zadržavati u organizmu.  

Jedini od načina da isključite gluten jeste da koristite brašna koja ga ne sadrže. U nastavku dajemo spisak svih takvih brašna.

Ovseno brašno

Ovas spada među najzdravije žitarice. Ovseno brašno se dobija mlevenjem celog zrna ovsa. Bogato je proteinima, magnezijumom, fosforom, vitaminima B kompleksa i brojnim antioksidansima. U sebi ima više proteina i masti nego neke druge žitarice. Veruje se da je odličan u borbi sa lošim holesterolom i dijabetesom jer sadrži beta-glukan.

Ovas i ovseno brašno podložni su kontaminaciji glutenom, bilo na mestu uzgoja ili prerade. Da biste bilo potpuno sigurni da je bez glutena mora imati oznaku gluten free ili bez glutena.

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno i skrob se najčešće koriste u prehrambenoj industriji ali i u kućnoj varijanti kao zamena za gluten.

Kukuruz sadrži bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Dobar je izvor skroba, biljnih proteina, složenih šećera i folata. Takođe sadrži vitamine B6 i B1, mangan, magnezijum i selen.

Zrno kukuruza ima najveću klicu koja sadrži najveći deo masti i šećera.

Kukuruz prirodno ne sadrži gluten, ali prilkom kupovine brašna od kukuruza obavezno obratite pažnju na deklaraciju, jer kod osoba alergičnih na gluten i gluten u tragovima može izazvati reakciju. Zato je najbolje da na brašnu piše bez glutena, tada smo sigurni.

Pirinčano brašno

Integralno pirinčano brašno proizvodi se od mlevenog integralnog pirinča. Sadrži veliku količinu proteina i biljnih vlakana, gvožđe, B vitamine, magnezijum i mangan. Pravi se kao meko ali I integralno.

Lepog je ukusa, i može se koristiti za pravljenje kolača, hleba, peciva.

Postoje istraživanja i preporuke pirinčanog brašna osobama koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes. Jer snižava nivoe šećera u krvi.

Uz kukuruz, pirinač je najdostupnija žitarica bez glutena i kod nas i pristupačne su sa cenom.

Heljdino brašno

Heljda spada u kategoriju zeljastog povrća ali se u kulinarstvu smatra žitaricom. 

Brašno od heljde je bogato ugljenim hidratima, ima uravnotežen aminokiselinski sastav, Proteína ima od 11-15%, vitamina B kompleksa. Nije mnogo kalorično i veoma se brzo i lako vari.

Ne podiže nivo glukoze u krvi pa je pogodna za korišćenje kod osoba koje imaju problema sa probavom, ali i kod osoba koje pate od šećernih bolesti.

Najčešće se preporučuje za palačinke I to sa pirinčanoim brašnom u istoj razmeri.

Brašno od prosa

Proso je žitarica bez glutena. Sadrži nekoliko puta više gvožđa od bilo koje druge žitarice. Pored toga još I magneziju, kalijum I vitamin B kompleksa. Proso se lako vari i odličan je za jačanje nervnog sistema.  

Najčešće se kuva u razmeri dve i po šolje vode na jednu šolju prosa.

Brašno od kinoe

Kinoa na površini ima gorke saponine, supstance koje zrno štite od štetočina, a koje može izazvati male smetnje u varenju. Zato pre kuvanja kinou obavezno isperite nekoliko puta toplom vodom.

Kinoa je odličan izvor proteina, sadrži sve esencijalne amino kiseline. Veoma je bogata kalijumom, cinkom, gvoždjem i magnezijuo, kao i proteinima.

Obično se kuva umesto pirinča, takođe za jutarnje kaše. Kuvajte u razmeri tri šolje vode, jedna kinoe, 15 – 20 minuta.

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno je napravljeno od sušenog kokosovog mesa. Ono je dobra opcija za one koji imaju alergije na orašaste plodove i gluten.

Ima laganu teksturi i može se koristiti kao brašno za pečenje hleba i deserta.

Pomaže u snižavanju lošeg LDL holesterola kao i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi, jer ne uzrokuju njegov brzi rast..

Brašno od badema

Brašno od badema se pravi mlevenjem blanširanih badema. Izuzetnog je ukusa i obično se koristi za pravljenje različitih peciva ili kolača.

Sadrži gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, bakar i mangan. Takođe je dobar izvor vitamina E i mononezasićenih masti.

Jedino što treba voditi računa su kalorije jer 100g sadži 640 kalorija.

Leblebija brašno

Leblebija brašno je vrsta brašna nastala od mahunarke. Ovo brašno se pravi od sušene leblebije. Leblebije imaju visok sadržaj proteína i vlakana i pomažu kod snižavanja holesterola takođe stabilizuju šećer u krvi

Amarant brašno

Amarant po svojoj botaničkoj prirodi ne spada u žitarice ali, obzirom da daje plod sličan plodu žitarica, svrstavamo ga u žitarice.  

Amarant je bogat vitaminima, mineralima i oligoelementima pa se preporučuje kao dodatak ishrani kod različitih zdravstvenih poremećaja. Ima više kalcijuma i magnezijuma nego mleko.Što se ukusa tiče, amarant ima sličan ukus kao i svaka druga žitarica. Izuzetno se lako vari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Telefon

065 3302205

Email

naturalijafood@gmail.com

Prijavite se

Ukoliko želite da dobijete informacije o lansiranju proizvoda ostavite svoj e-mail:

    X